Gondolatok a II. Thury György kupáról

Egy nagyon kemény és nehéz hétvégén vagyunk túl. Aki eljött a 24 órás szablyavívás teljesítményversenyr, mind kitett magáért.
A három évvel ezelőtt megrendezett Thury György kupán 25-en vltunk, idén 7-en vállalták be ezt a nem mindennapi küzdelmet. A kisebb létszám miatt sokkal keményebb, nehezebb és fárasztóbb volt a teljesítés, hiszen kevesebb pihenőidő állt rendelkezésre, annál többet kellett helytállni…
Ennek a versenynek egyetlen egy vesztese volt, mégpedig az, aki nem jött el! Mindenki nyert a maga módján. A 24 óra alatt nem másokkal kellett vívni leginkább, hanem a társainkon keresztül önmagunkkal. A Thury kupa hűen visszatükrözi Hunor és Magyar harcának erkölcsét, mivel az ember sokmindenre rájött, hogy mit, hogy, miét kell csináljon azéert, hogy jobb legyen! Itt nem volt az, hogy muszáj megnyernem, mert akkor nem jutok tovább, bőven volt idő a kíséreletezésekre, fondorlatok kidolgozására, önmagunk vizsgálására.
Részemről is érdekes dolgok nyíltak. Három évvel ezelőtt néhány dologra rájöttem és azt gondoltam, hogy már tudom, de mikor a közelgő Balassi kupára kezdtem készülni, akkor megijedtem, mert elfelejtettem…bár a versenyen mégiscsak kijött…ez egy nagyon érdekes dolog. Most ilyen cselvetések nem bújtak elő, bár a megelőző felkészülési időszakban több cselvetést kidolgoztam, ezek egy részét sikeresen tudtam is alkalmazni. Az egész teljesítményverseny alatt (és az utóbbi szablyavívó versenyeken is tapasztalt) ama titok tárult ki, ahogy fáradtan, sérülésekkel tele feláll a kózdelmi helyszínre, tele kételyekkel, hogy mi lesz, mert a teste már nem úgy szolgál, de a küzdelemkor minden elcsitul és az ember zsigerében van a helyzetfelismerés, a cselvetés, a győzelem lehetősége. Ilyenkor mintha egy mélyről jövő tudatosság venné át a figyelmet.
Egy ilyen versenyen nagyon sok dolgot megfigyelhet az ember. Még azt is lehetne mondani, hogy nagyon jó személyiségfejlesztő, hiszen a siker egyik titka az, hogy felismerd a társad stílusát, ezáltal a személyét, így tudsz köveztkeztetni, hogy mire számíts. Neked ugyanúgy, mint a víz, minden helyzethez alkalmazkodni kell, hogy megtaláld a rést. A legnehezebb azzal az emberrel vívni, aki ugyanúgy felveszi a víz tulajdonságát. De még ezt is lehet fokozni, hiszen valaki tudatosan teszi ezt, valaki tulajdonságból.
A 217 küzdemelből való 216 győzelem tán magáért beszél. Voltak pillanatok, amikor már én sem hittem el, hogy lesz tovább. Nagyjából a tizenkettedik órára a bokámba nagyon kicsúcsosodott a fájdalom, és alig bírtam járni… ennek ellenére bíztam magamban, bár a versenyzők vegyesfelállásban voltak: jók és nagyon jók. Bár tudtam, hogy le tudom őket győzni, talán pont ez a megengedett bizalom tette lehetővé, hogy az egyik küzdelmemet elveszítettem. Egy jó helyzetfelismerés, pontos vágás és meg is volt a vereség. Ez szintén egy nagy tanítás vot számomra.
Ezek a néhány gondoltahullámok, amelyek lezajlottak bennem a Thury kupa alatt, nevezhetjük annak, hogy a harcművészet egy-egy titkának felfedése. Ezért harcművészet és nem tömegsport a baranta. Itt kezd néhány dolog felismertetni, nem a látvágnylemekben, hiszen ezt nem tudod eladni, ezt meg kell érteni és értetni, de ahhoz megintcsak egy értelem kell, aki ezt be tudja fogadni. Biztosan megkapom majd azt a gúnyt, hogy persze, a saját tanítványokkal küzdök, perszehogy megverem őket (erre volt egy ellenpélda), de elsősorban nektek mondom barátaim, teljesen nem erről szólt a verseny! Ez a lépcsőfok bár úgy tűnik, de folytatódik a lépcső. Akinek tudtam, mindenkinek elküldem a kiírást, nem jöttek el, nem is az a lényeg. Nekem szükségem volt rátok (akikkel megküzdöttem), hogy a saját utamat mégjobban csiszoljam. A saját utam a ti utatok is, mivel nekem ez a dolgom. Eljön az idő, és már-már alakul, hogy átvegyétek a helyem. Én akkor tudlak titeket tanítani, ha magam is megtapasztalom a jót és a rosszat egyaránt. Ha elfogadtok mestereteknek és kiürítitek a poharatokat, meg tudom veletek tanítani, hogy hogy öntsetek tiszta tudást, de ha nem, nekem nehéz dolgom, vagy semmilyen dolgom nincs. Ez kissé nyers, de igaz. Ehhez víz tulajdonság kell! Az sem mindegy, mert nem lehettek jegek, sem párák…de az még a jobbik eset.
Összegezve a Thury kupát. Tisztelet jár a két péterfali gyermeknek, akik 13 évesen vállalták a versenyt, igaz, nem 24 órát vívtak, hanm első körben végig 12 órát, majd pihenés után még kettőt. Az a korukhoz viszonyítva főhajtásos. Mindenkihez tudnák pár szót írni, de nem teszem, szeretném majd ha úk írnának ár tapasztalatot. Mindenesetre azt láttam, hogy a helytállásuk számukra is egy kemény, de ugyanakkor meglepő és elismerő volt! Mindenkinek őszinéán gratulálok!
Ezen kívül fontos még megemlítenem Mede Feri barátunk nevét, aki támogatta a helyszínbérlést és a helyi cserkészcsapatot, aki a szervezésben segített, illetve rendelkezésre bocsájtotta a cserkészotthont, hogy ott tudjunk pihenni.
A II. Thury György kupa 24 órja alatt egyénenként legtöbb 217 küzdelem és 45 kör zajlott le.

Eredmények:

Küzdelem Győzelem Pontszám
1. Kopecsni Gábor 217 216 649
2. Katyi Bálint 217 116 441
3. Kiss Győző 217 105 425
4. Matus Attila 181 113 398
5. Tóth Zoltán 208 85 378
6. Köböl Erik 156 44 242
7. Novák Barnabás 156 2 160