FBSz csapatok

Tolma Baranta Révkomárom

2008-ban egy komáromi bemutató után kerestem meg a résztvevőket még a helyszínen,hogy érdeklődhessek tőlük a barantáról. A sors úgy hozta, hogy Vukics Ferenc és Kopecsni Gábor közül Gábornak volt ideje válaszolni… Rövid beszélgetés után kialakult egy terv egy csapat alakításáról. Gábor a révkomáromi Selye János Gimnáziumban szervezte meg az első edzéseket az év novemberében. Észak és Dél-komáromból is lettek csapattagok. Jó félévig hetente járt le Szerdahelyről hozzánk, hogy a baranta sokrétű tárházából minél többet megismerhessünk.

Gümür vezér Baranta Gömörpéterfala

A csapat 2012 októberében tartotta az első edzéseket a helyi kultúrházban. A névadó Gümür vezér, aki bár nem helyhez kötött történelmi személy, de tőle származtatják Gömör vármegye, mint központi elnevezését.
A csapat jelenleg is a gömörpéterfali kultúrházban edz, vannak ifjak és felnőttek is, akik közül remélhetőleg sikeres barantázók fognak kikerülni. A csapat állandó tagjai lesznek az épülő Baranta völgynek, ahol számtalan lehetőség birtokában vannak.

Elérhetőségek:
Gümür vezér Baranta Gömörpéterfala
Kopecsni Gábor

Hadik András Baranta Dunaszerdahely

A dunaszerdahelyi Hadik András Baranta 2006 őszén alakult. Első kezdeményezésnek a Mezőgazdasági és Élelmiszeripari középiskolában megrendezett Agrofest egyik programjaként bemutatózott egy Magyarországról, több helyszínről jött csapat, amelyen részt vett a dunaszerdahelyi Kopecsni Gábor is, mint a néhai Baranta Nemzeti válogatott tagja. A bemutató utáni érdeklődésből úgy döntött, hogy egy Baranta közösséget hoz létre elsőként a Felvidéken, Dunaszerdahelyen.

Csenkey Baranta

Kiss Attila barátom szólt, hogy lesz egy előadás a torgáji magyarokról.
Bíró András Zsolt (humán antropológus) volt az előadó. A szervező Kopecsní Gábor.
Itt hallottam először a Kurultájról. Vettem is egy Kurultáj dvd-t.
A filmben láttam először a felvidéki barantásokat, ahol Kopecsní Gábor adott riportot. Az interneten találtam rá elérhetőséget. Felvettük a kapcsolatot. Először csak mint szimpatizáns vettem részt a barantások fellépésein.

Felföldi Baranta Szövetség

„…mindenki olyan mértékben magyar, amekkora mértékben
magyar lélek ereje él és hat rajta keresztül…”
Karácsony Sándor

A kezdetek

A Baranta, a magyar hagyományokra épülő, önálló harcművészeti stílus, amely népi és katonai harci testkultúrából tevődik össze, lelki és szellemi hátterét a magyar népműveltségi ismeretekből meríti. Alapítója Vukics Ferenc.

Tartalom átvétel